Elektrisch of hybride rijden: een gedailleerde kostenvergelijking

MET WELK TYPE AUTO BESPAART U GELD OP DE LANGE TERMIJN?

Elektrisch versus hybride: wat is goedkoper?

In een tijd waarin duurzaamheid een steeds grotere rol speelt in ons dagelijks leven, wordt de keuze voor een voertuig ook steeds meer beïnvloed door milieuvriendelijkheid en kostenbesparing. Als je op het punt staat een nieuwe auto te kopen en twijfelt tussen een volledig elektrische auto en een hybride model, zoals de Fiat 500e en de Fiat 500 Hybrid, is het begrijpen van de kosten essentieel voor het maken van een weloverwogen beslissing. Laten we eens kijken naar de verschillende aspecten die een rol spelen bij de kostenvergelijking tussen deze twee opties.

Aanschafkosten elektrisch versus hybride

Wanneer het gaat om de aanschaf van een nieuwe auto, zijn de initiële kosten vaak een belangrijke overweging. Terwijl volledig elektrische auto's doorgaans een hogere aanschafprijs hebben dan hybride modellen, kunnen subsidies en belastingvoordelen van regeringen het verschil in kosten verkleinen.

Bijvoorbeeld, hoewel de fiscale waarde van de Fiat 500 Hybrid €19.210 bedraagt en die van de Fiat 500e €32.490, kan de subsidie van €2.950 voor de laatste de effectieve aanschafprijs dichter bij die van de hybride brengen.

Operationele kosten

Langetermijnkosten

Naast de initiële aanschafkosten is het belangrijk om ook de langetermijnkosten van een voertuig in overweging te nemen. Elektrische auto's hebben doorgaans minder bewegende delen en vereisen daarom minder frequent onderhoud dan voertuigen met een verbrandingsmotor, wat kan resulteren in aanzienlijk lagere onderhoudskosten op de lange termijn. Bovendien behouden elektrische auto's vaak een hogere restwaarde dan voertuigen met een verbrandingsmotor, wat gunstig kan zijn als je de auto wilt doorverkopen. Door deze factoren te analyseren, krijg je als koper een vollediger beeld van de totale eigendomskosten en kun je een weloverwogen beslissing nemen die past bij jouw financiële situatie en behoeften.

Voor de Fiat 500 Hybrid bedragen de maandelijkse afschrijving €163, onderhoudskosten €44, wegenbelasting €32 en verzekeringspremie €45 (bij 5 schadevrije jaren, all-risk). In vergelijking daarmee heeft de elektrische Fiat 500e een maandelijkse afschrijving van €276, onderhoudskosten van €28, wegenbelasting van €28 en een verzekeringspremie van €25. Met een totale maandelijkse kostprijs van €284 voor de Fiat 500 Hybrid en €357 voor de elektrische Fiat 500e, is het duidelijk dat de hybride variant op korte termijn lagere maandelijkse uitgaven met zich meebrengt.

Brandstofkosten

Bij het vergelijken van de kosten tussen een elektrische auto en een hybride model zijn zowel de laad- als brandstofkosten van groot belang. Over het algemeen hebben volledig elektrische auto's lagere "tankkosten" dan hybride modellen, dankzij de gunstigere elektriciteitsprijzen in vergelijking met benzine.

In deze vergelijking nemen we een jaarlijks kilometrage van 15.000 kilometer als uitgangspunt, waarbij we de laadkosten berekenen op basis van verschillende scenario's. Dit omvat 50% thuisladen tegen €0,35 per kWh, 35% laden bij publieke laadstations tegen €0,50 per kWh, en 15% laden bij snellaadstations tegen €0,69 per kWh. Met een gemiddelde laadprijs van €0,45 per kWh, komen de maandelijkse verbruikskosten voor de Fiat 500e uit op €74.

Hoewel een hybride auto zoals de Fiat 500 Hybrid nog steeds benzine verbruikt, is het verbruik over het algemeen lager dan bij traditionele benzineauto's, dankzij de hybride technologie. Echter, de prijs van benzine, momenteel op het landelijk gemiddelde van €2,27 per liter, kan nog steeds aanzienlijk bijdragen aan de maandelijkse kosten, vooral als de brandstofprijzen fluctueren. Met een gemiddeld jaarlijks kilometrage van 15.000 kilometer, leidt dit tot geschatte brandstofkosten van €142 per maand voor de Fiat 500 Hybrid.

Wat betaal je per maand?

Laten we eens dieper ingaan op de totale maandelijkse kosten door de langetermijnkosten en brandstofkosten te combineren. Voor de Fiat 500 Hybrid bedragen de verbruikskosten gemiddeld €426 per maand, terwijl de elektrische Fiat 500e iets minder kost, namelijk €417 per maand na aftrek van subsidie.

Wanneer we de totale kosten over een periode van vijf jaar vergelijken, zien we dat de hybride auto een totaalbedrag van €25.589 vertegenwoordigt, terwijl de elektrische tegenhanger op €24.995 uitkomt. Dit resulteert in een verschil van €594, waardoor de elektrische Fiat 500e in dit geval een voordeligere optie is.

Conclusie

Zoals je ziet is er bij het vergelijken van een elektrische en hybride auto geen one-size-fits-all antwoord. Het hangt allemaal af van je specifieke behoeften, rijgewoonten, en de beschikbaarheid van laad- of tankmogelijkheden in jouw regio. Voor sommige mensen kunnen de lagere laadkosten en milieuvriendelijkheid van een elektrische auto de hogere aanschafprijs rechtvaardigen, terwijl anderen misschien meer baat hebben bij de lagere initiële kosten en flexibiliteit van een hybride voertuig.

Nefkens: uw partner in mobiliteit

Stap in de wereld van mobiliteit bij Nefkens en ontdek ons uitgebreide aanbod aan Peugeot, Citroën, DS Automobiles, Opel, Alfa Romeo, Abarth, Fiat en Jeep voertuigen, zowel nieuw als occasions. Profiteer van onze flexibele leaseopties, financieringsmogelijkheden en uitgebreide verzekeringen voor volledige gemoedsrust. Onze ongeëvenaarde service en klantgerichte aanpak zorgen ervoor dat wij altijd uw verwachtingen overtreffen. Neem vandaag nog contact met ons op en ervaar zelf waarom Nefkens de ultieme keuze is voor al uw mobiliteitsbehoeften.