Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Alfa Romeo
Abarth
Fiat
Fiat Professional
Jeep
Carver
Logo
Logo

Elektrisch laden op maat

Passend bij uw (thuis)situatie

Uw laadoplossing helemaal op maat

Het is belangrijk om uw ​laadplek aan te passen op uw thuissituatie. Daarvoor heeft u de volgende informatie nodig:

  • Welke elektrische auto (merk, model, type) wilt u regelmatig opladen?
  • Hoe is uw meterkast ingericht?
  • Hoe ziet uw stroomverbruik eruit?

Hoe werkt het laden van een elektrische auto?

Dat leggen we u graag uit. Het opladen van de accu van uw auto is vergelijkbaar met het vullen van een kan water bij de kraan. Daarbij zijn de volgende begrippen van belang:

Wat is Watt?

  • Volt (V) = spanning/kracht van de stroom
  • Ampère (A) = hoeveelheid elektrische energie/stroom
  • Kilowatt (kW) = totaal stroomvermogen

 Volt (V)

De kracht van het water is altijd hetzelfde, ongeacht of de kraan open of dicht is. Deze kracht (ook wel spanning genoemd) is altijd 230 volt.

Ampère (A)

Met de kraan dicht is er geen ampère (hoeveelheid stroom). Draait u de kraan open om de kan te vullen, dan neemt het aantal ampère toe. Laat u de kraan harder lopen, des te meer ampère er stroomt. De stoppen in een meterkast zijn meestal begrensd op 16 ampère: meer stroom kan er niet doorheen. Bij een stroomprikkel boven 16 ampère slaan de stoppen door.

Kilowatt (kW)

Aantal volt x aantal ampère = aantal watt

De stopcontacten in uw huis leveren bijvoorbeeld 230 volt x 10 ampère = 2300 watt. En omdat we in kilowatt rekenen, delen we dit getal door 1000 en spreken we over 2.3 kilowatt. Dat klinkt misschien wat ingewikkeld, hè? Maar het totale vermogen van uw meterkast in kilowatt (kW) is het belangrijkste om te weten.

Een elektrische auto opladen

Voor het opladen heeft u veel meer vermogen nodig dan een gewoon stopcontact levert. Hiervoor schaft u de laadplek aan. Het is belangrijk te weten hoeveel stroom uw meterkast kan leveren. U heeft thuis een 1-fase-aansluiting of een 3-fasenaansluiting. Nieuwbouwhuizen beschikken vaak over een 3-fasenmeterkast. Voor de aansluiting van het laadpunt hoeft u dan weinig tot niets aan te passen. Oudere huizen hebben vaak nog een 1-fasemeter­kast met iets minder vermogen.

Bij een 1-fase-aansluiting komt één elektriciteitskabel uw huis binnen (1x 25 ampère). Een 3-fasenaansluiting levert meer vermogen. Als u een 3-fasenaansluiting heeft, komen er drie elektriciteitskabels uw huis binnen (3x 25 ampère).

Een laadvoorbeeld:

Een laadvoorbeeld:
U beschikt thuis over een 3-fasenaansluiting. Het vermogen van uw stroomaansluiting is 3x 25 ampère. U rijdt een 100% elektrische auto en schaft ons laadpunt aan zodat deze 3x 32 ampère aan stroom aan uw auto kan leveren. Dit is echter meer dan uw meterkast (3x 25 ampère) aankan. In dat geval zou uw hoofdaansluiting overbelast raken en slaan de stoppen door. Dat laten we natuurlijk niet gebeuren. In zo'n geval zorgen we ervoor dat uw laadpunt wordt begrensd op 3x 25 ampère. We noemen dat 'afzekeren'. Hierdoor laadt uw auto iets langzamer op.

Let op: dit is slechts een voorbeeld. Om optimaal en veilig te laden, is het essentieel om uw thuissituatie in kaart te brengen. Bestelt u onze laadoplossing, dan onderzoeken wij altijd eerst welke hoofdaansluiting u heeft en welk laadvermogen de laadoplossing moet doorgeven aan uw elektrische of plug-in hybride auto.

Wilt u de laadpaal liever niet begrenzen en zo snel mogelijk laden? Dan zijn er twee mogelijkheden: uw stroomaansluiting verzwaren en/of Home Load Balancing.

Veelgestelde vragen