Alles wat u wilt weten over elektrisch rijden

Bij Nefkens ontdekt u alle voordelen van elektrisch rijden.

Alles over elektrisch rijden

Elektrisch rijden is enorm populair. En dat is niet voor niks. Elektrische auto’s zijn niet alleen snel en stil, maar hebben ook geen uitstoot.

Op dit moment zijn elektrische auto’s nog wel hoger in aanschaf dan een benzineauto. Maar ze hebben óók een hogere restwaarde. En ze zijn goedkoper in gebruik. Elektrische auto’s zijn tot 2025 uitgesloten van wegenbelasting. Wanneer u zelf energie opwekt en een overcapaciteit aan zonne-energie heeft, is het laden extra voordelig.

Veelgestelde vragen over elektrisch rijden zijn bijvoorbeeld:

 • Hoe ver kan ik rijden met een volledig elektrische auto (actieradius)?
 • Hoe werkt een laadpaal en een laadpas?
 • Kan ik makkelijk thuis een laadplek laten installeren?
 • Is een laadpaal aan te sluiten op mijn zonnepanelen?
 • Is het rijden met een elektrische auto anders dan met een benzine of diesel?
 • Hoe zit het met de regelgeving en belastingvoordelen omtrent elektrisch rijden?

 Op deze pagina geven wij antwoord op een aantal van bovenstaande vragen. Wilt u meer informatie over elektrisch rijden? Neem dan contact met ons op.

Bekijk ons aanbodeast

Hoe ver kan ik rijden met een volledig elektrische auto?

De actieradius van uw auto - ook wel 'bereik' of 'range' genoemd - is de afstand die u met uw auto kunt rijden zonder tussendoor te laden of te tanken. De actieradius is afhankelijk van een aantal omstandigheden, zoals uw rijgedrag en de buitentemperatuur. Goed om te weten: de accu's van elektrische auto’s worden in hoog tempo doorontwikkeld.

Met de 100% elektrische Peugeot e-208, Peugeot e-2008 SUV, Peugeot e-308, Citroën ë-C4, Citroën ë-C4 X, Opel Corsa-e, Opel Mokka-e en de DS 3 E-TENSE rijdt u gemakkelijk tussen de 300 en 400 kilometer zonder tussentijds te laden. Uw oplaadtijd - bij een openbaar punt van 100 kW – is maximaal 30 minuten om 80 procent rijbereik terug te winnen.

Snelheid constant houden met cruise control

Net als bij een brandstofmotor geldt: hoe harder u rijdt, hoe meer energie u verbruikt. Voor een zuinig verbruik adviseren we een snelheid van 90 tot 120 km/uur. Daarnaast is het aanhouden van een constante snelheid ook goed voor de actieradius. Maak dus vooral gebruik van de cruise control!

Hoe werkt dat dan met laden?

Met een elektrische auto 'tankt' u geen benzine, maar stroom. Dat kan bij publieke laadpalen of een laadpaal thuis. Nederland telt momenteel 120.000 publieke laadpalen en ruim 4200 publieke snelladers die goed verspreid zijn over het land. 

Handig: er zijn verschillende apps die een overzicht bieden van alle openbare laadpalen. Ze laten ook zien of de laadpaal in gebruik of vrij is. Dat voorkomt laadstress.

Wilt u een laadpaal of wallbox thuis? Dan is het belangrijk dat u een laadplek hebt die past bij uw auto en thuissituatie (denk aan meterkast, stroomverbruik). Nefkens werkt samen met Eneco en biedt twee perfect op maat te maken laadpakketten voor thuis. Deze pakketten bestaat uit een wallbox (laadpunt aan de muur) met toebehoren. De installatie is bij de prijs inbegrepen.

De voor- en nadelen van elektrisch rijden op een rijtje

Voordelen:

 • Profiteer nu van 2950 euro subsidie bij aanschaf van uw elektrische auto.
 • Geen CO2-uitstoot, dus duurzaam voor het milieu.
 • Voor elektrische auto’s betaalt u voorlopig geen wegenbelasting (MRB) en BPM (belasting van personenauto’s en motorrijwielen). De vrijstelling geldt tot tenminste 2025.
 • U rijdt krachtig en stil, een elektrische auto hoeft niet te schakelen. Door de maximale koppel die meteen vrijkomt, kan een elektrische auto zeer snel versnellen.
 • Rijdt u zakelijk? Dan heeft u het voordeel van een lagere bijtelling. De bijtelling voor een elektrische auto in 2024 (met een nieuwwaarde tot 30.000 euro) is 16 procent.
 • De onderhoudskosten zijn relatief laag. Ook profiteert u van een lange garantie. Op vrijwel al onze modellen geldt een garantie van 8 jaar of 160.000 kilometer op de accu.
 • Stroom is nog steeds voordeliger dan benzine en diesel.

Nadelen:

 • Iets duurder in aanschaf
 • Actieradius valt soms tegen
 • Langere laadtijd

Wilt u nu ook elektrisch rijden? Kom dan langs en kom proefrijden bij Nefkens. Wij vertellen u er graag over!

Veelgestelde vragen over elektrisch rijden