Nefkens vakantietips

Ga zorgeloos op vakantie

Bent u van plan deze zomer met de auto op vakantie te gaan? Dan is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de regels die gelden in uw vakantieland. Nefkens heeft daarom een aantal handige tips voor u!

Hieronder leest u meer over benodigdheden wanneer u de grenzen oversteekt met de auto, waar u op moet letten en hoe u zich kunt voorbereiden.

Sommige belangrijke zaken kunt u echter beter door een professional laten checken. Denk aan uw remmen en remschijven, de radiateur, de accu van uw auto, de airco, de schokdempers en de V-snaar. Dit doen wij graag voor u tijdens de Nefkens vakantiecheck.

Plan uw vakantiecheck

citroën c3 aircross vakantie bagage nefkens vakantietips

Wat kan ik zelf checken?

Goed voorbereid op vakantie gaan is het halve werk. U kunt zelf al een grote stap zetten in de richting van een zorgeloze reis. Zorg er daarom voor dat u ruim voor vertrek uw auto onder de loep neemt. Mocht u tegen bepaalde zaken aanlopen die u niet vertrouwd, dan kunt u hiervoor bij ons terecht.

1. Banden en bandenspanning

Wist u dat 60% van alle auto’s in Nederland rijdt met een te lage bandenspanning? Het is normaal dat uw autoband altijd iets leegloopt, namelijk zo’n 2 tot 5 procent per maand. Maar met de juiste bandenspanning rijdt u comfortabeler over de weg en bespaart u al gauw € 150 aan brandstof.

Wat bij uw banden ook van groot belang is, is uw bandenprofiel. De wettelijke minimale profieldiepte in Europa is 1,6 millimeter. Wij adviseren u nooit onder de 3 millimeter te rijden. Zo heeft u altijd de juiste grip en remcapaciteit. Twijfelt u? Neem dan direct contact met ons op.

2. Het oliepeil

Voldoende motorolie is extra belangrijk voor een lange reis door warme gebieden. Motorolie is een smeermiddel voor verschillende onderdelen in uw auto. Daarnaast dient het ook als koel- en reinigingsmiddel. Check vooraf goed welke motorolie in uw auto hoort.

U controleert het oliepeil met een afgekoelde motor en door eerst uw auto op een vlakke ondergrond stil te zetten. Neem dan de peilstok eruit, veeg deze schoon met een doek en plaats daarna weer terug. Na enkele seconden neemt u deze er weer uit en controleert u of het oliepeil zich tussen de markeringen ‘MIN’ en ‘MAX’ bevindt. Vul geleidelijk bij indien nodig en controleer opnieuw op dezelfde wijze.

3. Koelvloeistof

Koelvloeistof is een koelmiddel dat ervoor zorgt dat de warmte van de motor van uw auto kan worden afgevoerd. Hierdoor raakt de motor niet oververhit. Uw koelvloeistof moet worden bijgevuld als het peil onder het minimum staat. Hierbij geldt één belangrijke regel: vul de koelvloeistof aan met een vloeistof die dezelfde kleur heeft als dat er al in zit. Twijfelt u hieraan? Vul dan het tankje bij met water.

4. Verlichting

Een goede verlichting zorgt ervoor dat u voldoende zicht heeft op de weg. Daarnaast bent u ook beter zichtbaar voor de andere weggebruikers. U kunt uw verlichting samen met iemand anders checken door een rondje om de auto te lopen. Zorg daarnaast dat u altijd een setje reserve autolampjes in uw dashboardkastje heeft.

5. Ruitenwissers en ruitensproeiervloeistof

Maken je ruitenwissers enorm veel geluid of laten ze strepen achter? Dat betekent dat het hoog tijd is om de wisserbladen te vervangen. Ook wil het schoonmaken van je wissers weleens helpen. Als je onvoldoende ruitersproeiervloeistof in je auto hebt zitten, kun je je autoruiten niet schoonmaken als ze vuil zijn. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren.


Peugeot 208 nefkens vakantietips checklist


Gaat u naar Frankrijk?

Als u naar Frankrijk op vakantie gaat is de maximumsnelheid op de snelweg 130 km/u bij droog weer en 110 km/u bij regen. Het meenemen van een gevarendriehoek en veiligheidsvest is verplicht op de Franse wegen.

Frankrijk kent veel flitspalen en het is verboden om een systeem te gebruiken dat u hiervoor waarschuwt. Wanneer u toch gebruikmaakt van dergelijke services, kunt u een boete krijgen die oploopt tot € 1.500. Navigatiesystemen geven vaak een ‘gevarenzone’ aan van ongeveer 300 meter. Ergens in deze zone staat dan een flitser.

Gaat u naar Spanje?

Als u naar Spanje op vakantie gaat of door Spanje moet reizen bent u verplicht twee gevarendriehoeken en een reservewiel mee te nemen. De maximumsnelheid bedraagt 120 km/u. Voor campers of caravans is dat 90 km/u.

Heeft u een fietsendrager achter uw auto, camper of caravan? Let er dan op dat u altijd een wit markeringsbord met 3 rode strepen aan moet brengen.

Gaat u naar Duitsland?

Belangrijk om te weten als u door Duitsland reist is dat u verplicht bent om een gevarendriehoek, veiligheidsvest en verbanddoos in uw auto te hebben.

Verder is er in Duitsland op veel plekken op de snelweg geen snelheidslimiet. Er geldt dan wel een adviessnelheid van 130 km/u. Wanneer u een caravan of aanhangwagen trekt is de maximaal toegestane snelheid 100 km/u. U bent dan ook verplicht om twee wielkeggen mee te nemen.

Gaat u naar Italië?

Belangrijk om te weten als u naar Italië op vakantie gaat is dat het verboden is om in een auto of camper te roken in het bijzijn van persoon onder de 18 jaar oud. In Nederland is dit (nog) niet verboden. De maximumsnelheid op snelwegen is 110 km/u.

Heeft u een fietsendrager? Dan mag deze aan beide kanten niet verder dan 30 cm uitsteken. Deze moet voorzien zijn van een wit markeringsbord met 5 rode strepen.