Overheidssubsidie 2023

Voor 100% elektrische voertuigen

In 2023 kunt u weer de overheidssubsidie voor 100% elektrische voertuigen aanvragen. Bent u een particuliere koper? Dan kunt u in aanmerking komen voor de Subsidie Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP). Bij aankoop van een nieuwe of gebruikte personenauto kunt u op dinsdag 10 januari 2023 uw subsidie aanvraag indienen. Voor nieuwe elektrische voertuigen kunt u de subsidie ook aanvragen met een Private Lease contract.

Wilt u zakelijk een bedrijfswagen kopen? Dan kunt u in aanmerking komen voor de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA). Deze subsidie geldt voor bedrijfswagens voor goederenvervoer uit de voertuigcategorie N1 of N2, met een maximumgewicht van 4.250 kg.

Wilt u meer weten over de subsidieregeling? Wij leggen het u hieronder graag allemaal uit. Heeft u vragen? Dan bent u altijd welkom in één van onze 18 vestigingen of neem contact met ons op via het contactformulier.


Contact


SEPP - Personenauto's

Nieuwe elektrische personenauto

Koopt u een nieuwe 100% elektrische Peugeot, Citroën, DS Automobiles of Opel? Dan kunt u op dinsdag 10 januari 2023 de Subsidie Elektrische Personenauto's Particulieren van € 2.950,- aanvragen. De overheid heeft voor 2023 een totaal budget van € 67.000.000,- beschikbaar gesteld. Dit komt neer op ongeveer 22.711 nieuwe elektrische personen auto's. De subsidiepot raakt dus in de loop van de tijd op. Daarom raden wij aan, indien u van plan bent een nieuwe elektrische auto aan te schaffen, niet te lang te wachten met de aanvraag van de subsidie.

Vraag bijvoorbeeld uw subsidie aan voor de 100% elektrische: Peugeot e-208, Peugeot e-2008 SUV, Citroën ë-C4, Citroën ë-C4 X, Opel Corsa-e, Opel Mokka-e of DS 3 E-Tense.

Gebruikte elektrische personenauto

Koopt u een gebruikte elektrische personenauto? Dan kunt u op dinsdag 10 januari 2023 ook de SEPA voor gebruikte elektrische personenauto's van € 2.000,- aanvragen. De overheid heeft voor 2023 een totaal budget van € 32.400.000,- beschikbaar gesteld. Dit komt neer op 16.200 gebruikte elektrische personenauto's.


Vind hier uw gebruikte auto


De voorwaarden leest u onderaan deze pagina.SEBA - Bedrijfswagens

Wilt u als ondernemer of non-profitorganisatie een nieuwe, uitstootvrije bedrijfsauto kopen of financial leasen? Dan kunt u op dinsdag 10 januari 2023 de Subsidie Emissieloze Bedrijfsauto's van maximaal € 5.000,- aanvragen. De overheid heeft voor 2023 een totaal budget van € 33.000.000,- beschikbaar gesteld. Deze subsidieregeling loopt van 15 maart 2021 t/m 31 december 2025. Het bedrag wat de overheid jaarlijks beschikbaar stelt varieert ieder jaar.


De voorwaarden voor zowel nieuw als gebruikt leest u onderaan deze pagina.​​

5000,- milieusubsidie Jump-Plate


Bekijk hier de voorwaarden

Voorwaarden SEPP nieuwe elektrische personenauto

Close

Voorwaarden SEPP nieuw

Uzelf

 • U bent een particuliere koper
 • U heeft een geldig woonadres in Nederland
 • In de looptijd van SEPP kunt u één keer subsidie krijgen als u voldoet aan de voorwaarden

De koopovereenkomst

 • U heeft een schriftelijke koopovereenkomst van de aankoop van de nieuwe elektrische personenauto
 • De koopovereenkomst staat op uw naam: de naam van de subsidieaanvrager
 • De koopovereenkomst is gesloten op of na 1 januari 2023

De auto

 • Het gaat om een nieuwe elektrische personenauto
 • De elektrische personenauto staat op of na 1 januari 2023 op uw naam in het kentekenregister
 • De 100% elektrische personenauto heeft een actieradius van minimaal 120 kilometer (WLTP gemeten)
 • De nieuwprijs (catalogusprijs) van de elektrische personenauto die op uw naam komt in het kentekenregister (RDW), is minimaal € 12.000,- en maximaal € 45.000,-. Let op: de catalogusprijs in het kentekenregister is leidend.
 • Zodra de auto is geleverd, zet u die op uw naam in het kentekenregister. Uw auto hoeft nog niet geleverd te zijn als uw de subsidie aanvraagt.
 • De gekochte nieuwe elektrische personenauto staat minimaal 3 jaar op uw naam. Dit is gerekend vanaf de datum van 1e inschrijving en tenaamstelling in het kentekenregister. Dit wordt regelmatig gecontroleerd bij de RDW. Verkoopt u de auto eerder dan de afgesproken 3 jaar? Dan kan het zo zijn dat u een deel van de subsidie terug moet betalen aan het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)

Contact

Peuegeot e-308 & e-308 SW

Voorwaarden SEPP gebruikte elektrische personenauto

Close

Voorwaarden SEPP gebruikt

Uzelf

 • U bent een particulier
 • U heeft een geldig woonadres in Nederland
 • In de looptijd van SEPP kunt u één keer subsidie krijgen als u voldoet aan de voorwaarden

De koopovereenkomst

 • U heeft een schriftelijke koopovereenkomst van de aankoop van de elektrische personenauto. Het autobedrijf waar u de auto kocht, heeft de RDW-erkenning 'Bedrijfsvoorraad'
 • De koopovereenkomst staat op uw naam: de naam van de subsidieaanvrager
 • De koopovereenkomst is gesloten op of na 1 januari 2023

De auto

 • De auto is als elektrische personenauto geproduceerd. Hij mag niet zijn omgebouwd tot elektrische auto
 • De elektrische personenauto staat op of na 1 januari 2023 op uw naam in het kentekenregister. Hij stond eerder ook niet op naam van een persoon met hetzelfde woonadres
 • De 100% elektrische personenauto heeft een actieradius van minimaal 120 km (WLTP gemeten)
 • De oorspronkelijke nieuwprijs (catalogusprijs) van de elektrische personenauto was op de datum van 1e toelating minimaal € 12.000,- en maximaal € 45.000,-. Deze prijs is inclusief BTW, BPM en opties die de fabrikant of importeur aanbracht voor het kentenen is afgegeven. Controleer de catalogusprijs van uw gebruikte auto vi de RDW-kentekencheck: klik hier voor de kentekencheck
 • Zodra de auto is geleverd, zet u die op uw naam in het kentekenregister. Uw auto hoeft nog niet geleverd te zijn als u de subsidie aanvraagt.
 • De gekochte gebruikte elektrische personenauto staat minimaal 3 jaar op uw naam. Dit is gerekend vanaf de datum waarop de auto op uw naam kwam in het kentekenregister. Er wordt gecontroleerd bij de RDW of de elektrische auto nog op uw naam staat in het kentekenregister. Verkoopt u de auto eerder dan de afgesproken 3 jaar? Dan kan het zo zijn dat u een deel van de subsidie terug moet betalen aan de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

Contact

Overheidssubsidie gebruikte elektrische voertuigen

Voorwaarden SEBA nieuwe elektrische bedrijfswagen

Close

Voorwaarden SEBA

De bedrijfswagen

 • Nieuwe, uitstootvrije bedrijfsauto's met een elektromotor die vallen onder de voertuigclassificaties N1 of N2, tot een maximum gewicht van 4.250 kg
 • Bedrijfsauto's uit voertuigcategorie N1 hebben een netto catalogusprijs van € 20.000,- of meer. De netto catalogusprijs is exclusief BTW, inclusief BPM en inclusief opties die zijn aangebracht voorafgaand aan de afgifte van het kenteken
 • Bedrijfsauto's uit voertuigcategorie N2 hebben een verkoopprijs zonder BTW van € 20.000,- of meer
 • Voor bedrijfsauto's uit voertuigcategorie N1 met een typegoedkeuring voor lichte voertuigen geldt een WLTP-actieradius van minimaal 100 km
 • Voor overige bedrijfsauto's (voertuigcategorie N1 met een typegoedkeuring voor zware voertuigen en voertuigcategorie N2 tot 4.250 kg) geldt geen minimale actieradius

Contact

Overheidssubsidie gebruikte elektrische voertuigen