Het is belangrijk om uw laadplek volledig aan te passen op uw thuissituatie. Daarbij is belangrijk om te weten:
Om uw laadpunt te matchen met uw elektriciteitsaansluiting is het belangrijk om uit te leggen hoe het laden werkt.
Het opladen van de accu van uw auto is vergelijkbaar met het vullen van een kan water bij de kraan. Daarbij zijn de volgende begrippen van belang:
kiloWatt (kW) = totaal stroomvermogen
Volt (V) = kracht van de stromende stroom
Ampère (A) = hoeveelheid stromende stroom
Volt
De kracht van het water is altijd hetzelfde, ongeacht of de kraan open of dicht is. Deze kracht (ook wel spanning genoemd) is altijd 230 Volt.
Ampère
Met de kraan dicht is er geen Ampère (hoeveelheid stroom). Draait u de kraan open om de kan te vullen, dan neemt het aantal Ampère toe. Laat u de kraan harder lopen, des te meer Ampère er stroomt. De stoppen in een meterkast zijn meestal begrensd op 16 Ampère: meer stroom kan er dan niet doorheen. Bij een stroomprikkel boven 16 Ampère slaan de stoppen in dat geval door.
Watt
Aantal Volt x aantal Ampère = aantal Watt
De stopcontacten in uw huis leveren bijvoorbeeld 230 Volt x 10 Ampère = 2300 Watt. En omdat we in kiloWatt rekenen, delen we door 1000 en spreken we over 2.3 kiloWatt.
Dat klinkt misschien wat ingewikkeld, hè? Maar het totale vermogen van uw meterkast in kiloWatt (kW) is het belangrijkst om te weten.
Voor het opladen heeft u veel meer vermogen nodig dan een gewoon stopcontact kan leveren. Hiervoor schaft u de laadplek aan. Nu is het belangrijk te weten hoeveel stroom uw meterkast kan leveren. U heeft thuis een 1-fase-aansluiting of een 3-fasenaansluiting. Nieuwbouwhuizen beschikken vaak over een 3-fasenmeterkast. Voor de aansluiting van het laadpunt hoeft dan weinig tot niets te worden aangepast. Oudere huizen hebben vaak nog een 1-fasemeterkast met iets minder vermogen.
Bij een 1-fase-aansluiting komt één elektriciteitskabel uw huis binnen (1x 25 Ampère). Een 3-fasenaansluiting levert meer vermogen. Als u een 3-fasenaansluiting heeft, komen er drie elektriciteitskabels uw huis binnen (3x 25 Ampère).
Een laadvoorbeeld:
U beschikt thuis over een 3-fasenaansluiting. Het vermogen van uw stroomaansluiting is 3x 25A. U rijdt een 100% elektrische auto en schaft ons laadpunt aan zodat deze 3x 32A aan stroom aan uw auto kan leveren. Dit is echter meer dan uw meterkast (3x 25A) aankan. In dat geval zou uw hoofdaansluiting overbelast raken met als gevolg dat de stoppen kunnen doorslaan. Dat laten we natuurlijk niet gebeuren. In zo'n geval zorgen we ervoor dat uw laadpunt wordt begrensd op 3x 25A. We noemen dat 'afzekeren'. Hierdoor laadt uw auto iets langzamer op.
Bovenstaande is slechts een voorbeeld. Om optimaal en veilig te kunnen laden is het essentieel om uw thuissituatie in kaart te brengen. Bestelt u onze laadoplossing, dan onderzoeken wij altijd eerst welke hoofdaansluiting u heeft en welk laadvermogen de laadoplossing zou moeten doorgeven aan uw EV of PHEV.
Wilt u de laadpaal liever niet laten begrenzen en zo snel mogelijk laden? Dan zijn er twee mogelijkheden: uw stroomaansluiting verzwaren en/of home load balancing.
Hieronder leest u meer over beide optimalisatiemogelijkheden.
Op het moment dat de stroomcapaciteit in uw huis niet toereikend is, kunt u uw aansluiting laten verzwaren. Op die manier beschikt u over meer laadvermogen en kunt u sneller laden. Ook met een zwaardere aansluiting is het soms nodig om het laadpunt af te zekeren. Na verzwaring kan het laadpunt echter wel op een hoger vermogen worden afgezekerd.
Als u beslist om de Nefkens x Eneco eMobility laadoplossing te schaffen, brengt Eneco uw thuissituatie samen met u in kaart. Mocht uw laadplek een betere laadcapaciteit hebben als er verzwaring zou worden toegepast, dan laten we u dat weten. U beslist zelf of u deze optionele verzwaring laat uitvoeren.
Home Load Balancing zorgt dat het laadvermogen van uw laadpunt zich aanpast aan de hoeveelheid elektriciteit die uw huis op een specifiek moment verbruikt.
Staan er veel elektrische apparaten in uw huis aan? Dan gaat de laadsnelheid van het laadpunt omlaag. Home Load Balancing voorkomt overbelasting van uw stroomnet en zorgt dat uw auto met de optimale snelheid geladen wordt. Dit betekent in de praktijk vaak dat de auto 's nachts sneller geladen wordt dan overdag.
Home Load Balancing is een optionele service die u kunt aanschaffen bij de Nefkens x Eneco eMobility laadoplossing.
Eneco eMobility neemt, namens Nefkens, na de bestelling contact met u op om de laadoplossing af te stemmen op uw thuissituatie. Indien u kiest voor optionele werkzaamheden, zoals het verzwaren van de meterkast of Home Load Balancing, worden er extra kosten gerekend. Ook dit stemt Eneco eMobility met u af.