Alles wat u wilt weten over het rijden van een elektrische auto

Elektrisch rijden is enorm populair. En dat is niet voor niks. Elektrische auto's zijn niet alleen snel en stil, maar hebben ook geen uitstoot.

Ze zijn nog relatief kostbaar in aanschaf, maar hebben een hoge restwaarde. En natuurlijk zijn ze zeer goedkoop in gebruik.

Veel gestelde vragen over elektrisch rijden zijn bijvoorbeeld:

 • Hoe ver kan ik rijden met een volledig elektrische auto (actieradius)?
 • Hoe werkt een laadpaal en een laadpas?
 • Kan ik makkelijk een laadplek thuis laten installeren?
 • Is een laadpaal aan te sluiten op mijn zonnepanelen?
 • Is het rijden met een elektrische auto anders dan met een benzine of diesel?
 • Hoe zit het met de regelgeving en belastingvoordleen omtrent elektrisch rijden?

Op deze pagina geven wij antwoord op een aantal van de de bovenstaande vragen. Wilt u meer informatie verschaffen over elektrisch rijden? Neem dan gerust contact met ons op en wij helpen u graag verder.


Informatie aanvragen


​​

Hoe ver kan ik rijden met een volledig elektrische auto?

De actieradius, ook wel 'bereik' of 'range' genoemd, van uw auto is de afstand die u met uw auto kunt rijden zonder tussendoor te laden of tanken. De actieradius is afhankelijk van een aantal omstandigheden, zoals uw rijgedrag en de buitentemperatuur. Belangrijk om te weten is dat de accu's van elektrische auto's in een hoog tempo doorontwikkeld worden.

Met de 100% elektrische Peugeot e-208, Peugeot e-2008 SUV, Citroën ë-C4, Opel Corsa-e en Opel Mokka-e rijdt u bijna 300 km zonder tussentijds te laden.

Hier een klein voorbeeld van de actieradius van een Peugeot e-208 in de praktijk:


RijstijlsnelheidbuitentemperatuurActieradius
Rustig 80 km/h 20 graden 326 km
Normaal 80 km/h 20 graden 311 km
Dynamisch 80 km/h 20 graden 280 km
Rustig 80 km/h 5 graden 286 km
Normaal 80 km/h5 graden 272 km
Dynamisch 80 km/h5 graden 245 km

Optimaal rijgedrag

Elektriciteit opwekken tijdens het remmen

De meeste nieuwe elektrische auto’s zijn voorzien van een automaat die energie kan terugwinnen op het moment dat u het gas loslaat. U verliest snelheid en de elektromotor gaat in feite ‘terugdraaien’ (zoals een dynamo op uw fiets). Hiermee laadt u uw eigen batterij dus weer een beetje op. Mooi meegenomen! Een ander voordeel van het remmen op de motor is verminderde slijtage van de remblokken.

Snelheid constant houden met cruise control

Net als bij een brandstofmotor geldt: hoe harder u rijdt, hoe meer energie u verbruikt. Voor een zuinig verbruik adviseren we een snelheid van 90 tot 120 km/uur. Daarnaast is het aanhouden van een constante snelheid ook bevorderlijk voor de actieradius. Gebruik dus de cruise control!


​​

Hoe gebruik ik mijn elektrische auto optimaal?

Bent u enthousiast over elektrisch rijden? Gaat u een elektrische auto aanschaffen? Dan is het belangrijk dat u ook weet hoe u deze het beste kunt gebruiken.

Er zijn 3 zaken heel belangrijk om te weten:

 • Hoe kan ik mijn auto 't beste laden?
 • Wat is de actieradius (ook wel rijbereik genoemd) van mijn auto?
 • Hoe duurzaam is mijn auto?

Laden

Met een elektrische auto rijdt u niet langs het tankstation. U 'tankt' geen benzine, maar stroom. Nederland heeft daar momenteel 100.000 openbare laadplekken voor die goed verspreid zijn. Ook zijn er al veel mensen die gebruikmaken van een laadpaal bij hun huis of werk.

Als u een laadpaal voor thuis aanschaft, is het belangrijk een laadplek te hebben die past bij uw auto en thuissituatie (meterkast, stroomverbruik). Nefkens werkt samen met Eneco en biedt twee perfect op maat te maken laadpakketten voor thuis. Deze pakketten bestaat uit een wallbox (laadpunt aan de muur) met toebehoren. Ook de installatie is inbegrepen bij de prijs.


Nefkens x Eneco laadpakketten bekijkenLaadsnelheid

Verder dient u er rekening mee te houden dat laden meer tijd kost dan 5 minuten. De laadsnelheid is afhankelijk van het energieverbruik van uw auto en het laadvermogen. Bij het laden kunt u kiezen uit ‘gewoon laden’ en ‘snel laden’. Al onze merken elektrische auto's zijn snel op te laden.

Een voorbeeld: een elektrische auto met 50 kWh batterij kunt u bij een snellaad-station voor 80% laden binnen een half uur. U kunt dan weer ongeveer 240 kilometer rijden. Lange reizen zijn dus geen enkel probleem. Thuis of bij een publiek laadpunt laadt u de auto volledig op binnen 5,5 uur (3-fasen laden) of 8 uur (1-fase laden). Een nachtje aan de stekker thuis is dus ruim voldoende om 's ochtends met een volle accu te kunnen vertrekken.

Van ervaren elektrische rijders horen we dat het laden in het begin wel wennen is. U moet er even ervaring mee opdoen hoe het werkt en hoeveel tijd het kost. Bedenk daarbij: er komen steeds meer laadpunten die steeds slimmer en sneller worden!


De toekomst van elektrisch rijden

De overheid wil heel graag dat u overstapt op een elektrische auto. Voor de regering is 2030 een belangrijk jaar. De verwachting is dat er in 2030 minstens 2 miljoen elektrische auto’s op de Nederlandse wegen rijden en er 1.8 miljoen laadpunten zijn.

Omdat de overheid wil dat in 2030 alle auto’s elektrisch zijn (onderdeel Klimaatakkoord), heeft ze stimuleringsplannen met belangrijke voordelen gemaakt.

De voordelen uit de regelgeving op een rij:

 • Voor elektrische auto’s hoeft voorlopig geen wegenbelasting (MRB) en BPM (belasting van personenauto’s en motorrijwielen) te worden betaald. De BPM-vrijstelling geldt tot minstens 2025. Hierna betaalt de koper van een elektrische auto eenmalig € 350.
 • Vanaf 1 juli 2020 t/m 1 juli 2025 is er elk jaar overheidssubsidie beschikbaar voor de aanschaf van een 100% elektrische auto: de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Deze subsidie geldt voor zowel koop als private lease. In het jaar 2022 is €71 miljoen euro vrijgemaakt voor subsidie op nieuwe auto's, voor gebruikte auto's betreft dit een bedrag van €20,4 miljoen euro.
 • Voor leaserijders van een elektrische auto (met een nieuwwaarde tot €35.000) geldt een lagere bijtelling van 16%. Voor elk bedrag boven €35.000 betaalt u 22% bijtelling.
 • Een bedrijf kan gebruikmaken van de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA).

Steeds meer laadpalen

Nederland scoort al heel erg goed wat betreft het aantal en de spreiding van laadplekken. Wat betreft de infrastructuur heeft ons land de hoogste dichtheid aan laadpunten ter wereld. Momenteel zijn er maar liefst 100.000 openbare laadpalen en dat aantal groeit gestaag.

De meeste van deze laadplekken kunnen maar één auto opladen. Daarom zijn er laadpalen in ontwikkeling die meerdere auto’s tegelijkertijd kunnen voorzien van stroom. Ook wordt er gekeken naar het sneller inrichten van nog meer laadplekken.

Verder heeft de regering 5 miljoen vrijgemaakt voor de ontwikkeling van slimme laadpalen. Dat zijn laadpunten die stroom terugleveren aan het elektriciteitsnetwerk.


​​

Hoeveel kost elektrisch laden?

Met de hoge benzinekosten van tegenwoordig en de prijzen per liter die bij de pomp worden aangegeven is het redelijk makkelijk om de brandstofprijzen voor benzine- en dieselauto's uit te rekenen. Elektrisch rijden is aanzienlijk voordeliger dan rijden in een auto met een verbrandingsmotor.

Bij elektrisch laden betaalt u voor de laadinfrastructuur die u gebruikt. Als u thuis laadt door middel van een Wallbox, bent u per kWh het goedkoopst uit. Bij een openbaar laadpunt is de prijs per kWh echter wat hoger. Wilt u laden aan een snellader? Dan betaalt u wat meer dan de 2 bovenstaand genoemde laadmogelijkheden.


LaadoplossingKosten per kilometerLaadtarieven per kWh
Thuis laden (Wallbox)0,062,-0,30,-
Openbare laadpaal0,135,-0,65,-
Snellader0,176,-0,85,-

* Per oktober 2022​


De voordelen van elektrisch rijden

Schaft u een elektrische auto aan, dan hoort u bij een groeiende groep Nederlanders die de overstap gemaakt hebben. Er rijden nu meer dan 300.000 volledig elektrische auto’s (EV) op de Nederlandse wegen. We zien dat het aantal EV's heel snel groeit. Degenen die overstappen op elektrisch rijden doen dit natuurlijk niet voor niets. We zetten graag de voordelen voor u op een rij.

We noemden het al hierboven: er zijn veel regelingen om het elektrisch rijden financieel aantrekkelijk te maken.

 1. U betaalt geen wegenbelasting en geen aanschafbelasting BPM.
 2. Rijdt u zakelijk? Dan heeft u het voordeel van een lagere bijtelling. De bijtelling voor een elektrische auto in 2022 (met een nieuwwaarde tot €35.000) is 16%.
 3. De onderhoudskosten zijn relatief laag. Ook profiteert u van een lange garantie. Zowel voor de Peugeot e-208 als de Peugeot e-2008 SUV geldt een garantie van 8 jaar of 160.000 km op de accu.
 4. Stroom is nog steeds voordeliger dan benzine en diesel.

Meer comfort

U heeft vast wel eens gehoord dat rijden in een elektrische auto (EV) totaal anders is dan rijden op brandstof. Dat klopt:

Stil rijden

Een EV rijdt bijzonder stil. Deze heeft geen brommende verbrandingsmotor, maar een geluidloze elektromotor. Zowel chauffeur als passagiers horen alleen de wind en de banden op de weg.

Rijden met één pedaal

Met het gaspedaal van een EV kunt u zowel versnellen als remmen. Laat u het gas los, dan remt de auto harder dan een brandstofauto. Daardoor hoeft u de rem veel minder te gebruiken. Alle elektrische auto’s hebben een automaat, dus er zit geen koppeling in. Het komt erop neer dat u in een EV 90% van de tijd met één pedaal rijdt. Het grote voordeel van remmen op de motor in een EV is dat de energie op dat moment teruggewonnen wordt en de accu dus weer even opgeladen wordt. Een bijkomend voordeel is dat de remmen veel minder slijten; u remt immers door de motor minder hard te laten draaien.

Krachtig rijden

Een elektrische auto heeft ontzettend veel kracht. In een EV hoeft u niet te schakelen. Door de maximale koppel die meteen vrijkomt, kan een elektrische auto zeer snel versnellen. Een gemiddelde elektrische auto trekt momenteel al makkelijk op van 0 tot 100 km per uur in 7 seconden.


Duurzaam

Een elektrische auto is schoner en dus beter voor het milieu. Gemiddeld stoot een elektrische auto 30% minder CO2 uit dan een benzineauto (rekening houdend met de fabricage van de accu, gebruik van stroom en gebruik van de auto).

Hoe neemt u de beslissing?

Past een elektrische auto bij uw wensen en behoeften? Wilt u uw nieuwe elektrische auto kopen, leasen of private leasen? Dat is heel persoonlijk en hangt er vanaf wat er belangrijk voor u is. Ook kan een bepaalde aanschafvorm voordeliger zijn.

U staat er niet alleen voor bij deze keuze. Uiteraard zijn wij u graag van dienst bij het leveren van de juiste informatie, het opmaken van een kostenplaatje en het vergelijken van auto’s.

Overweegt u de aanschaf van een elektrische auto, loop dan vrijblijvend bij ons binnen. We zetten de feiten graag voor u op een rij!


Neem contact met ons op

Nefkens Opel Corsa
Opel Corsa-E
Citroën ë-C4
Citroën ë-C4